05.09.11:

Fernisering med John Kørner på Risskov Gymnasium

Mandag den 5. september slog billedkunstner John Kørner dørene op til en kunstoplevelse af de helt store. Det var nemlig dagen for ferniseringen af fem malerier, som Ny Carlsbergfondet har købt og skænket til Risskov Gymnasium. Billederne skal fremover hænge i gymnasiets nyrenoverede fællesområde.

Om formiddagen ankom kunstneren og deltog selv i ophængningen. Kl. 11:30 indledtes ferniseringen med en sammenkomst på lærerværelset, hvor skolens bestyrelsesformand Bodil Due, tidligere rektor Birthe Balleby og medlem af Ny Carlsbergfondets direktion, professor Morten Kyndrup også var med.

Ferniseringens officielle højdepunkt foregik i Salen kl. 12. Her bød rektor Gitte Horsbøl velkommen, og hun understregede, at de nye billeder skal ses i tæt sammenhæng med det renoverede fællesområde.

"Her skal være rart at være, men her skal også være udfordringer. Derfor giver det rigtig god mening at få kunsten ind på skolen, for billeder som dem, vi har hængt op i dag, er både krævende og givende. Det bliver en fornøjelse at se på billederne i det daglige - men forhåbentlig vil I også opleve, at billederne kræver noget af jer," sagde Gitte Horsbøl.

Gymnasiets rektor opfordrede eleverne i festsalen til både at lade sig gribe af billederne og at nyde den ro, som strømmer ud fra de to store billeder, der hænger ved de nye borde og bænke.

Efter Gitte Horsbøl holdt professor, dr.phil. Morten Kyndrup tale. Han er desuden medlem af Ny Carlsbergfondets direktion.

Morten Kyndrup fremhævede den produktive spænding i John Kørners billedkunst, der gør den til noget unikt i dansk kunsthistorie. Kørners billeder er således både vildt malede, påtrængende og ekspressive og ydmyge, nærmest henkastede, og de evner samtidig at udtrykke et stærkt fravær, en forladthed. Og der er, sagde Kyndrup, altid bevægelse på spil. Noget, der flytter sig inde i billedet, som inviterer beskueren ind i det.

Til slut fik billedkunstneren selv ordet. I sit oplæg diskuterede John Kørner begrebet "samtidskunst", som han er dybt fascineret af. Ifølge Kørner kan samtidighed i kunsten være døde soldater i Afghanistan og handlede kvinder, som han for nylig har beskæftiget sig intenst med; men det kan også være som i billedet af stranden, hvor samhørigheden af vand, sten og sand, uberørte af mennesker, erfares af beskueren - og er samtidighed. Samtidsmaleriet er lige nu og her, og det drejer sig om at lege med vores forestillinger om kunst og maleri.

"Jeg har gået på Kunstakademiet og alt muligt, men dybest set er jeg en lille dreng, der har lyst til at lege med jer," sagde John Kørner, hvilket vakte salens begejstring - og latter, nok fordi John Kørner af statur ikke just minder om en lille dreng.

Efter talerne i salen blev der tid til at spise kage og drikke sodavand og se nøjere på de ophængte malerier i skolens fællesområde, inden undervisningen blev genoptaget kl. 12:45. 

Se billederne fra ferniseringen her

Lokalavisen: John Kørner fik varm velkomst af eleverne og Kørners corner på Risskov Gymnasium.

Cityavisen dinby.dk/Onsdag Nord: Kørner udsmykker Risskov Gymnasium.