23.09.11:

Forskningen rykker ind på RiG

Tirsdag den 27. september rykker forskningen ind på Risskov Gymnasium. Fem ansatte fra Forskningscenter OPUS på LIFE, Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, samler alle gymnasiets 1.g-elever til foredrag og en workshop om nordiske fødevarer og sammenhængen mellem velsmag og sundhed.

Hvordan undersøger man, hvad der er sund mad? Hvordan får man forsøgspersoner til at spise efter forskellige kosttyper? Hvordan kan man bruge eksperimenter i laboratoriet til at undersøge, hvad der er sund og usundt? Hvad får man ud af at lade en hel årgang spise morgenmad og måle deres blodsukker? Hvordan kan man selv planlægge og gennemføre eksperimenter?  Hvordan kan man formidle sine resultater ved hjælp af podcasts?

Det er nogle af de spørgsmål, som en del af 1.g-eleverne på Risskov Gymnasium har arbejdet med under Naturvidenskabeligt grundforløb, der har til formål at introducere eleverne til naturvidenskabens verden, inden de hen imod jul endeligt skal vælge deres studieretning. I år var temaerne i kemi og biologi de – særligt for gymnasieelever – eviggyldige problemstillinger omkring kost og søvn.

Forløbet kulminerer den 27. september, når eleverne får lejlighed til at få et indblik i aktuel, naturvidenskabelig forskning, ved besøget af Forskningscenter OPUS fra LIFE – Det Biovidenskabelige Fakultet. OPUS forsker i, om udviklingen af en bæredygtig og velsmagende madkultur – baseret på nordiske råvarer – kan øge danskernes sundhed og trivsel. Det er kokken Claus Meyer, der har stået i spidsen for at udvikle maden, der efterfølgende testes på 1000 børn og 200 voksne i et halvt år.

På workshoppen giver Kristian Levring Madsen fra OPUS Kommunikation gymnasieeleverne et indblik i, hvorfor og hvordan man får 1000 3. og 4. klasses elever til at spise havtorn og perlespelt, hvorefter ph.d.-studerende Lars Klingenberg introducerer eleverne for den nyeste viden om, hvilken indflydelse comuterspil har på deres vægt, og hvorfor de spiser mere, når de sover mindre.

Efterfølgende tager Mathias Skovmand og Jonas Astrup – begge kandidatstuderende fra Fødevarevidenskab på LIFE – eleverne en tur ud i det nordiske råvarelandskab. De etablerer en selvbetjent juicebar med friske sensommeræbler, kål og citronverbena og serverer en Noma-inspireret ’urtepotte’ med radiser og falsk jord.

Mathias og Jonas er medstiftere af Gastronomisk legestue, en uformel forening af studerende og kokke, der samles om udvikling af nye tilberedninger. Som undervisere på Krogerup Højskole, deltagere i smagsdommerpanelet på KU LIFE og ved volontørarbejde på Nordic Food Lab har de høstet en masse erfaring ved siden af deres studier. Tilsammen dyrker de velsmag, ukrudt og maskiner. Netop de må være sikre rollemodeller for eleverne på Risskov Gymnasium.

Biologilærerne Lisbeth Kusk Madsen og Marianne Yates