06.12.18:

Risskov Gymnasiums Gastronauter

Risskov Gymnasiums Gastronauter samarbejder med Aarhus Universitet og Smag for Livet om smag, læring og tværfaglighed

Risskov Gymnasiums Gastronauter 2018-2019 er 2y. Klassens elever samarbejder med Aarhus Universitet og forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet om et 3-årigt forskningsprojekt, som undersøger, hvordan elevers smagsoplevelser og viden om smagsbegrebet kan være med til at styrke deres enkelt- og tværfaglige kompetencer.

Den bagvedliggende læringshypotese er, at det at smage har flere ligheder med det at erkende og erfare generelt. Kan man således blive bedre til at skrive og bedre til at analysere og fortolke tekster ved at blive bevidst om, hvordan vi smager?

Gastronauterne i 2y gennemfører lige nu et danskfagligt forløb om smagens betydning i litteraturen og livet, som særligt træner eleverne i at skrive reflekterende artikler. Undervisningen kombinerer skriftlige øvelser og analyseopgaver med konkrete smagsoplevelser, som både aktiverer elevernes sanseapparat og trækker på deres personlige erfaringer med smag. 2y-eleverne læser, skriver og diskuterer derfor ikke kun i timerne; de tygger, snuser, gurgler og holder sig til tider også for næsen, når de har dansk.

Klassens faglige arbejde og ikke mindst elevernes kritiske kommentarer til forløbsmaterialet er værdifuld viden for forskerne på Aarhus Universitet og i Smag for Livet.

Casper Thrane

 

FAKTA OM SMAG: Smagsforskere kalder smagsoplevelsen multisensorisk, kontekstbåret og individuel.

  • Smagsoplevelsen er multisensorisk, fordi vi bruger alle vores sanser på samme tid, når vi smager. Vi smager altså ikke kun med tungens ca. 9.000 smagsløg, men også med følesansen (f.eks. hænder og mundhule), ørerne, næsen og øjnene. Tænk bare på, hvordan chili brænder, chips lyder, chokolade dufter, og hvordan en kold cola med dugperler på flasken ser ud.
  • Smagsoplevelsen er kontekstbåret, fordi vi opfatter smag forskelligt afhængigt af, hvem vi er sammen med, og hvor vi befinder os, når vi spiser. Det selvsamme måltid smager derfor forskelligt afhængigt af, om du indtager det alene eller sammen med dine venner.
  • Smagsoplevelsen er individuel, fordi vi har helt personlige smagspræferencer afhængigt af kultur, religion og opdragelse. At du kan lide stegt lever, kan derfor skyldes, at du altid har spist denne ret på dine sommerferier i Italien, eller at du kommer fra en kultur, hvor stegt lever er en fast del af maden.