Matematik - Fysik - Kemi

Matematik A, Fysik A, Kemi B eller Matematik A, Kemi A, Fysik B

Hvorfor vælge denne studieretning?

Er du nysgerrig efter at vide hvordan Verden er opbygget? Kan du lide at lave eksperimenter? Kan du se dig selv som fremtidens udvikler af nye teknologiske løsninger? Interesserer du dig for formidle naturvidenskab? Og/eller har du lyst til at blive forsker og opdage nye lægemidler? Så er denne studieretning noget for dig!

Denne studieretning er for dig, der bl.a.

  • er vild med at arbejde i laboratoriet, lave eksperimenter og blive klogere efter at vide hvad der sker

  • gerne vil forstå mere om teknologisk udvikling og naturvidenskabelige fænomener

  • gerne vil blive bedre klædt på til at forstå og udvikle nye løsninger inden for miljøforskning, nye materialer og bæredygtige teknologier

  • gerne vil arbejde med matematiske modeller til at forstå fysikken, kemien og Verden omkring dig

  • godt kan lide at deltage i naturvidenskabelige konkurrence

Elevcitat: “Du får virkeligt meget naturvidenskab for pengene i denne studieretning!” (1.g elev)

Elevcitat: “Det er dejligt at gå i en klasse, hvor alle synes naturvidenskab er spændende.” (1.g elev)

I matematik laver vi rigtigt meget samarbejde med fysik og kemi. Du får meget mere træning i matematik i denne studieretning end i nogen andre studieretninger, og du får et større blik for hvordan matematikken bliver anvendt, da matematikken simpelthen er fysikkens sprog.

Vi kan nå at arbejde mere i dybden med matematikkens indre struktur og anvendelser i denne studieretning, da der naturligt opnås mere træning i matematiske færdigheder ved samarbejdet med fysik og kemi. 

I fysik arbejder vi en del i laboratoriet med at undersøge naturens mindste dele - atomet og atomkernen, men vi vil også arbejde med bølger i form af “fysikken bag musikinstrumenter” og lys som bølger, der har stor betydning for den moderne kommunikation. Dette er med til at danne basis for at kunne forstå de større sammenhænge omkring os. Du kommer til at arbejde med adskillige emner inden for fysikken - fx kernefysik (som du nok kender fra radioaktivitet), som løfter sløret ind til Big Bang, Universets opståen, og videre til dets udvidelse og udvikling. Klimavenlige løsninger som solceller og vindenergi, er også emner, som du kan komme til at arbejde med. Hospitalsfysik, som fx at forstå hvordan en SPECT-skanner kan afsløre knoglekræft, vil du også komme til at lære om.

I kemi er der fokus på at forstå, hvordan kemiske forbindelser er opbygget, og hvordan du kan lave nye stoffer. Det kan være alt fra lægemidler til opbygning af indholdsstoffer i mad eller plastik. Du kan også komme til at forstå kemien bag krudt og sprængstoffer eller hvordan enzymer virker. Du vil komme til at arbejde med at forstå om en reaktion kan forløbe og hvor hurtigt det foregår.  Syrer og baser er også et emne, der arbejdes med, og du lærer at udregne pH-værdien af en opløsning.

Elevcitat: “MA-FY-KE studieretningen er særlig god, fordi det tit er en blanding mellem teori og forsøg, som giver en god forståelse for, hvordan tingene egentlig foregår ude i verden.” (Sophia, 3.g)

Elevcitat: “Jeg synes der er rigtigt godt sammenspil mellem fagene i MA-FY-KE studieretningen. Man kan eksempelvis set matematikteori i praksis i eksempelvis fysik.” (Annabella, 3.g)

Du og din klasse kommer på studierejse i mindst ét af dine studieretningsfag, så du får mulighed for at få nogle oplevelser med din klasse, der har et naturvidenskabeligt fokus.

Interesse- og uddannelsesmuligheder

Denne studieretning er den retning, der er adgangsgivende til flest uddannelser!

Med denne studieretning har du adgang til næsten alle korte og mellemlange videregående uddannelser. I forhold til lange videregående uddannelser vil du have adgang til en lang række uddannelser  inden for det naturvidenskabelige område. Afhængigt af dine individuelle valgfag vil du have adgang til yderligere studier. 

Du har 3 valgfag på denne studieretning, så du har gode muligheder for at være med til at præge sammensætningen af dine fag.

Du kan altid se de konkrete adgangskrav på ug.dk. Se på adgangskortet, hvilke uddannelser denne studieretning giver adgang til - tilføj selv dine valgfag. 

Elevcitat: “Jeg valgte studieretningen, da den åbner op for rigtig mange muligheder efter gymnasiet og fordi fagene spiller godt sammen.” (Christine, 3.g)

Elevcitat: “Denne studieretning har ændret min tilgang til problemer. Alle muligheder jeg har for at bruge matematik i min hverdag gør jeg brug af. Så skræmmende som det kan lyde, så er matematik blevet sjovt at sidde med, og jeg altid lidt glad, når jeg kan finde matematik i noget, som jeg ikke ville have fundet tidligere.” (Malthe, 3.g)

Nogle citater fra 3.x

Malthe Fridorf
Denne studieretning har ændret min tilgang til problemer. Alle muligheder jeg har for at bruge matematik i min hverdag gør jeg brug af. Så skræmmende som det kan lyde, så er matematik blevet sjovt at sidde med, og jeg altid lidt glad, når jeg kan finde matematik i noget, som jeg ikke ville have fundet tidligere.

Annabella Ida Askjær
Jeg synes der er rigtigt godt sammenspil mellem fagene i MA-FY-KE studieretningen. Man kan eksempelvis set matematikteori i praksis i eksempelvis fysik.

Christine Langagergaard Vastrup
Jeg valgte studieretningen, da den åbner op for rigtig mange muligheder efter gymnasiet og fordi fagene spiller godt sammen

Husna Musleh
De kompetencer som studieretningen giver mig er, at jeg udfordres til at tænke logisk og metodisk. Det kan jeg også tage med mig i fremtiden.

Mohammed Khalil Hammad
Jeg valgte Mat-Fys da det er de fag jeg bedst kan lide i skolen, og da det er de fag jeg forhåbentligt skal bruge i fremtiden, altså på universitetet. Jeg valgte den også da der var andre fag i skolen som jeg ikke gad at have på A.

Sophia Brønderup Christiansen
MA-FY-KE er en studieretning der åbner rigtig mange døre for en, når man skal til at studere efter gymnasiet. MA-FY-KE studieretningen er særlig god, fordi det tit er en blanding mellem teori og forsøg, som giver en god forståelse for, hvordan tingene egentlig foregår ude i verden.

Ibrahim
Studieretningen MA-FY-KE er studieretning der åbner de fleste døre efter gymnasiet, for STX'er. Hvis man ikke rigtigt ved, hvad man ville efter gymnasiet, som mig selv på daværende tidspunkt, så er MA-FY-KE det sikerste valg.

- Hvad kan du særligt gode lide ved MA-FY-KE studieretningen?

Retningen kan lyde svær, og det er den vel også engang imellem, men der er rigeligt af hjælp at hente fra mange af lærerne, da lærene ikke kun underviser inden for et fag, fx. kan du måske spørge din matematik lærer om fysik, eller kemi lære om matematik. De er venlige og hjælper meget gerne, udover hjælpen, så varrier undervisningen også, eller det hænger sammen, for eksempel, kan vi havde et forløb i matematik som hjælper os i fysik, eller noget andet der hjælper med noget andet. Forresten laver vi også en del forsøg. I kemi for eksempel laver vi forsøg flere gang, til et emne. Hver 3. modul ca. er et modul som bruges til forsøg, og afleveringerne handler om disse, så man kan sige at du bruger modulet på at lave aflevering, istedet for din "fritid".

- Hvilke kompentencer giver studieretningen dig? Hvordan vil du bruge dem?

Da retningen nok er den STX-studieretning, som "åbner" de fleste "døre", så kan man sige, at det du lære kommer til at gavne dig på en eller anden måde. Der er meget indenfor denne naturvidenskabelige retning, og derfor ville man lære meget, lige meget om man ville eller ej, men hvis du ikke ville dette ville jeg ikke anbefale dig denne linje, da der er meget at lære, selvom det er nogenlunde nemt at følge med i skolen, så er der også noget du selv skal lave. Hvis jeg skulle vælge igen ville jeg nok vælge samme linje, da det er meget "folkeskole" fag man har, det er noget jeg har lært i årvis, bare i lidt højere niveau.

Linjen MA-FY-KE er god, da denne giver adgang til mange videregående uddannelser. altså uddannelser efter gymnasiet. Den er god da man har den "samme" undervisning fra folkeskolen, så man skal bare gøre det man har gjort indtil nu. Lærene er hjælpsomme, og de kan også hjælpe i andre fag, f.eks. er nogle matematik lære også fysik lære, og nogle kemi lære er matematik lære, og dette gøre, at man kan spørge flere lære om hjælp. SRP er i 3.g, men denne tænker man over meget, af god grund, men hvis man har denne linje har man adgang til mange forskellige emner, som kan gøre ens SRP meget nemmere.

Linjen MA-FY-KE er god, da denne giver adgang til mange videregående uddannelser. altså uddannelser efter gymnasiet. Den er god da man har den "samme" undervisning fra folkeskolen, så man skal bare gøre det man har gjort indtil nu. Lærene er hjælpsomme, og de kan også hjælpe i andre fag, f.eks. er nogle matematik lære også fysik lære, og nogle kemi lære er matematik lære, og dette gøre, at man kan spørge flere lære om hjælp. Linjen har også en god variation af forsøg og teori, f.eks. ville man lave forsøg i kemi ca. hver 3. undervisning, og dette ville man også i fysik, altså teori suppleres med forsøg, og afleveringerne der laves handler om disse forsøg, derfor kan man vel sige at teknisk set bliver der lavet afleveringer i timerne. Som er en god ting, da man ville havde meget mere fritid.