Gå til hoved-indhold

Samfundsfag A - Engelsk A

Kan du se dig selv som aktiv medspiller i en globaliseret verden? Interesserer du dig for danske og internationale samfundsforhold? Har du lyst til at blive god til sprog, som du kan bruge i praksis? Så er denne studieretning noget for dig! Med sin skarpe sproglige og samfundsfaglige profil er denne studieretning for dig, der

  • er interesseret i verden omkring dig og er åben over for mødet med andre mennesker

  • gerne vil kende til kultur, samfundsforhold og sprog i Danmark og resten af verden 

  • vil formidle viden om kultur og samfundsforhold på fremmedsprog.

Elevcitat: “Jeg har valgt studieretningen med EN og SA, fordi vi snakker om relevante og aktuelle emner med fokus på især de engelsktalende lande. Efter gymnasiet vil jeg gerne uddanne mig til børsmægler.”

Elevcitat: “Jeg har valgt studieretningen med EN og SA fordi det altid har været nogle af de fag, jeg har interesseret mig mest for. Da jeg på daværende tidspunkt heller ikke vidste hvad jeg ville efter gymnasiet, synes jeg at linjen favnede bredt, og på samme tid passer den på mig og mine evner. Efter gymnasiet overvejer jeg mht. uddannelse at læse enten jura eller statskundskab, da begge uddannelser berører emner som interesserer mig.”

Elevcitat: “Jeg valgte samfundsfag og engelsk, fordi det er to fag, der spiller godt sammen og fordi det giver brede muligheder ift. at læse videre. Jeg vil gerne lave noget der omhandler samfundet og mennesker. Jeg vil gerne arbejde med, hvordan man kan forbedre menneskers liv i et samfund. Derfor vil jeg gerne læse f.eks psykologi, sociologi eller statskundskab.”

Elevcitat: “Jeg har valgt studieretningen med EN og SA, fordi de to fag interesserer mig meget, og jeg synes de spiller godt sammen. Jeg synes netop denne studieretning er med til at danne en forståelse af samfundet samt kultur, og giver nogle gode redskaber som kan bruges senere hen.” 

Elevcitat: "Jeg synes det er vigtigt at forstå, hvad der foregår i verden omkring en. Engelsk er vigtigt, eftersom det er det mest udbredte sprog i hele verden. Bliver man god til engelsk, så er man godt på vej."

Elevcitat:"Med denne linje er det for mig nemt at komme videre efter gymnasiet… Jeg drømmer om at læse psykologi efter min gymnasietid, hvor jeg kan få muligheden for at hjælpe andre og udvikle min viden inden for netop det humane."

Præsentation af fagene og fagligt samspil

I samfundsfag arbejder vi med danske og internationale samfundsforhold. Vi tager udgangspunkt i hvad der sker aktuelt. Undervisningen er tilrettelagt i temaer, og vi arbejder med sociologi, politik, økonomi og international politik. I faget vil du komme til at arbejde med problemstillinger på både nationalt, regionalt og globalt niveau.  Vi anvender begreber og teorier til at forstå og forklare, hvad der foregår i virkeligheden aktuelt, og diskuterer mulige løsninger på samfundsmæssige problemstillinger. Du vil lære at bearbejde såvel tal- som tekstmateriale i faget, og selv at gennemføre mindre undersøgelser, f.eks. interview og/eller spørgeskemaundersøgelse.      

I engelsk arbejder vi med kultur, historie, samfundsforhold i den engelsktalende verden, primært Storbritannien og USA. Vi arbejder bredt emnemæssigt og med mange forskellige genrer f.eks. film, podcasts, digte, musikvideoer, drama og taler. 

Du har engelsk på A-niveau (3 år) og får dermed rig mulighed for at øve dig i at kunne kommunikere på skrift og i tale på et højt niveau. 

Det faglige samspil kan eksempelvis opstå i den daglige undervisning, hvor de to fag finder sammen om et fælles interessant emne og samtidig bidrager på hver deres måde vha. forskellige tilgange. Dette samarbejde kan f.eks. tage udgangspunkt i præsidentvalg i USA, hvor vi i samfundsfag arbejder med det politiske system og valgmåde i USA, mens vi i engelsk arbejder med udtalelser fra præsidentkandidaterne.

Interesse- og uddannelsesmuligheder

Da studieretningen udover biologi på A-niveau har kemi og matematik på B-niveau med mulighed for at opgradere matematik A-niveau, får du direkte adgang til langt de fleste videregående uddannelser på både naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab. 

Så uanset, om du vil være folkeskolelærer, læge, sygeplejerske, læse videre inden for økonomi, statskundskab, matematik eller noget helt andet, så er mulighederne mange med denne studieretning.

Du kan altid se de konkrete adgangskrav på ug.dk. Se på adgangskortet, hvilke uddannelser denne studieretning giver adgang til - tilføj selv dine valgfag.